Alla inlägg den 20 februari 2010

Av Anita - 20 februari 2010 18:04

Terminal sedering som omvårdnadsåtgärd i livets slutskede.

D-uppsats i ämnet vårdvetenskap.


Bakgrund

Patienter kan i livets slut drabbas av svåra symtom, som i vissa fall inte svarar på standardmedicinsk behandling. I sådana fall, om effekten av övriga symtomlindringsåtgärder har befunnits otillräckliga, kan terminal sedering (TS) övervägas för att uppnå symtomkontroll. Terminal sedering är en omvårdnadsåtgärd som har till syfte att lindra lidande, med sänkt medvetandegrad som en förväntad och accepterad nödvändig del av behandlingen.


Syftet med föreliggande systematiska litteraturstudie var att undersöka på vilka indikationer terminal sedering (TS) används som omvårdnadsåtgärd i livets slutskede.

Frågeställningar:

1) Vid vilka indikationer används terminal sedering som omvårdnadsåtgärd?

2) Påverkar personalens religiösa, kulturella och/eller etiska förhållningssätt nyttjandet av terminal sedering som omvårdnadsåtgärd?



Metod

Syftet förverkligades med hjälp av litteratur från Högskolan Dalarnas fulltextdatabas ELIN. Av 104 artiklar svarade 13 vetenskapliga kvantitativa artiklar mot studiens ändamål, efter genomgången kvalitetsbedömning.



Resultat

Av resultatet framkom att avsikten med TS var av avgörande betydelse. Avsikten med TS inbegrep föresatsen att lindra lidande/ge symtomlindring till palliativa patienter. Den främsta indikationen för TS var smärta men även dyspné och oro/förvirring.


Forskningsresultat, som berörde frågeställningen huruvida personalens religiösa, kulturella och/eller etiska förhållningssätt påverkade nyttjandet av TS som omvårdnadsåtgärd, visade att personalens både religiösa, kulturella och etiska värderingar kunde utöva inflytande på användandet av TS.



Diskussion

Studiens resultat kunde i klinisk användning öka tryggheten för läkare och omvårdnadspersonal i ställningstaganden om och i mötet med TS som omvårdnadsåtgärd för lidande palliativa patienter vid livets slut. Denna omvårdnadsåtgärd syftade till att lindra patienters outhärdliga lidande utan att förkorta deras liv.

Av Anita - 20 februari 2010 17:54

Igår kväll satt vi en stund framför tv:n och tittade på OS. Damernas skiatlon avgjordes och Orsabördiga Anna Haag kom på en hedersvärd andraplats efter ett otroligt spännande lopp.

När vi satt där i tv-soffan och såg på intjervjuerna med henne efteråt och såg hennes stora lycka över medaljplatsen var det nästan så jag själv fällde en tår. Tänk vad dessa idrottsstjärnor har kämpat och tränat och slitit inför dessa OS-lopp. Man kan bara ana deras känslor när de tillslut fått lön för mödan. Jag gläds verkligen å hennes vägnar över den lyckade prestationen och över den lycka och lättnad hon kände/känner. Man blir varm i hjärtat när man kan glädjas över andras framgångar. Låter lite flummigt, lite djupt men...var ett ganska trevligt konstaternade bara   .

Ovido - Quiz & Flashcards