Alla inlägg under december 2010

Av Anita - 15 december 2010 12:32

I dagens läkartidning (nr. 50, vol 107, 2010) finns att läsa en debattartikel om riktlinjer för Palliativ sedering "Finns det etisk skillnad mellan dödshjälp och sederingsterpi?" Skriven av Marit Karlsson och Peter Strang.

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15664


Madeleine Leijonhufvud och Nils Lynoe har även publicerat en replik.

http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15667



Jag tycker detta är ett intressant ämne och väl värd en öppen diskussion. Pga. ämnets komplexitet och svåra etiska ställningstaganden kräver det sin debatt. Jag, och säkerligen många med mig, ser fram emot tydliga riktlinjer och lagar inom området.


Diskussionsartiklarna handlar om hur man ska kunna tydliggöra och konkretisera användandet av palliativ sedering till patienter som befiner sig i livets slutskede. Precis som Leijonhufvud och Lynoe skriver i sin replik som bör diskussionen begränsas till svårt sjuka patienter som befinner sig i livets slutskede och som har ett outhärdligt lidande där symtomen är terapirefraktära, dvs. ej möjliga att lindra på annat sätt än med sedering.


Nya riktlinjer har skrivits av Svenska Läkaresällskapet (SLS) den sista tiden. Där har man valt att begränsa användandet av Palliativ sedering till 1-2 veckor före förväntad död. Jag anser att det kan vara ett dilemma. Dels för att det kan vara svårt att avgöra hur lång tid en människa har kvar att leva och dels för att symtomen kan vara mycket svåra en längre tid före förväntad död. Hur gör man då?


Precis som jag beskrivit tidigare (läs tidigare inlägg om Terminal sedering) så skiljer sig Terminal sedering/Palliativ sedering jämfört med dödshjälp dels genom att avsikten inte är att förkorta livet utan att lindra lidandet! Begränsas den palliativa sederingen till timmar, dagar eller några veckor före förväntad död visar även studier att livet inte förkortas i och med åtgärden, även om nutrition- och vätsketillförsel avslutas före eller i och med sederingen.



Om jag skulle drabbas av en dödlig obotbar sjukdom och befinner mig i livets slutskede med outhärdligt lidande som inte går att lindra på annat sätt, då skulle i alla fall jag vilja ha möjlighet att få välja Palliativ sedering. Hur tänker du???



Av Anita - 14 december 2010 09:37

Sanna, Shirley & Sonja....hörde dem på lucia på tv igår när de sjöng "Tänd ett ljus" och det var riktigt vackert! Sedan att jag verkligen tycker om den sången gjorde inte det hela sämre. Här går det höra dem sjunga den:  http://www.youtube.com/watch?v=R0xyRuf5qRY



Tänd ett ljus och låt det brinna

låt aldrig hoppet försvinna.

Det är mörkt nu

men det blir ljusare igen.


Tänd ett ljus för allt du tror på

för den här planeten vi bor på.

Tänd ett ljus för jordens barn.


God jul och gott nytt år!

Lova va rädd om dig själv!

En hälsning du får...



Glöm dock inte att släcka ljuset efter dig!


Av Anita - 13 december 2010 11:12
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Anita - 13 december 2010 11:00
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Anita - 12 december 2010 15:06

...en ny kamera!

Min mobil har numera nästan aldrig ström i sig (pga. något fel på den) så den är då svår att använda för foto och vår kamera börjar vi ha lessnat på. Det största felet på den kameran är att batterierna har gjort sitt men eftersom vi länge drömt om en ny kamera har vi inte prioriterat att inhandla nya batterier till denna.

Så nu drömmer vi intensivt om den ny kamera och då gärna en systemkamera. Vi har läst mycket kameratester på sistone och fastnat lite för Canon Eos 550d. Låter som en bra kamera som räcker ett tag, även att växa i allt eftersom man lär sig mer om foto....

Kanske får det bli "God jul Anita och Marcus, önskar Marcus och Anita." ??   

Den som lever får se...


Digitalkameror - System Canon EOS 550D hus + EF-S 18-55/3,5-5,6 IS

Av Anita - 12 december 2010 14:54
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Anita - 11 december 2010 08:24

Bakade biskvier här om dagen. Få och små men naggande goda :) Lyxade till med att doppa dem i riktig kvalitetschoklad som smakar lite mer. Det blev inte alls dumt! Botten hade gärna fått bli lite mer knaprig men övning ger väl färdighet får jag hoppas. Resultatet blir i alla fall ett uns farmor på julkakfatet.

Av Anita - 9 december 2010 10:43

Lö: Köttbullar (K-bullar)

Sö: Stinas kyckling + ris

M: Fiskpinnar

Ti: Wok med kyckling

On: Skav i pitabröd

To: Pannkaka


Onsdagens mat verkar ha varit största utmaningen denna gång   .


Ovido - Quiz & Flashcards