Alla inlägg den 8 juli 2010

Av Anita - 8 juli 2010 20:46

Sonen utveckar sitt språk för fullt nu! Snabbt lär han sig nya ord och uttalar gamla ord allt tydligare. Naturligtvis kommer det flera ord vi inte kan förstå och som är otydliga, men i stort gör han det riktigt bra. Vi har inte så många andra barn i samma ålder att jämföra med men människor runtomkring kommenterar ofta att han är så duktig på att prata med tanke på åldern.


Kunde inte låta bli att leta runt lite på internet för att se vad ett barn i hans ålder "normalt" kan säga och förstå.

*När barnet hunnit bli 2 år börjar barnet sätta ihop ord. Barnet kan säga saker som "där boll" och "dockan borta", alltså två ord i taget. Nu lär sig barnet många nya ord i snabb takt, man brukar säga att barnet ordspurtar. Strax innan barnet fyller 3 år lär det sig att sätta ihop ännu fler ord, och kan uttala meningar som "där är bollen" och "min docka är borta". 2-åringar pratar gärna om det som finns i rummet och det de håller på att leka med just nu, men 3-åringar kan också prata om saker som de varit med om tidigare. De kan till exempel berätta om vad de gjorde hos mormor förra veckan (http://www.ling.gu.se/projekt/sprakfrageladan/svenska/sprakfakta/sv-lang-dev.html)

 

*I 2-3 års åldern kommer barnet in i en mycket aktiv språklig period.

Mognadsprocessen ger det förmågan att uppfatta och imitera språkets struktur.

Vid 2-2 ½-års åldern börjar barnet använda tre eller fyra ord tillsammans och kan ha ett ordförråd på ca 300 ord (200-2000) . Tvååringar kan oftast använda jag och du på rätt sätt. Genom att vuxna konsekvent benämner och kommenterar det som barnet uppmärksammar, får barnet möjlighet att associera orden med dessa saker eller händelser. Vanligast med substantiv och verb.

Benämner sig själv med namn, inte pronomen. Tex Lisa gå ut.

Kommenterar språkligt vad det gör, språk och rörelse utgör i många situationer en enhet. Tex skriker barnet ofta när det springer. (Ur Förskoleålderns psykologi-Ulla-Brita Bruun)

 

Sonen är nu ca. 21 månader men utifrån dessa texter verkar han vara i en språkutvecklingsfas liknande en 2-3 åring. Hur många ord han kan är väldigt svårt att uppskatta men det börjar bli en del. Han sätter ofta ihop 2 ord, ibland 3 ord och det har hänt att han satt ihop 4 ord. Han kan benämna sig själv vid namn. Han kan berätta saker som hänt tidigare samma dag, även om han sällan sätter ihop lika många ord då som när saker och ting händer just nu.


För oss spelar det ingen roll var han befinner sig i utvecklingen så länge han verkar frisk och glad! Men det var intressant att läsa och lära sig mer om barns språkutveckling eftersom människor ofta påpekar hans språk.


Av Anita - 8 juli 2010 20:28

Nu när vi har semester prioriteras annat än bloggande. Internetet är mycket segare här också så det tar mycket längre tid att ladda upp bilder på bloggen också. Så vi får helt enkelt se det som att min blogg har fått sig lite semester också, även om jag inte varit så väldigt aktiv här på sistone ändå.


Maken jobbar på, sista dagen imorgon på extrajobbveckan han tagit på sig. Det kommer att kännas bra när pengarna landar på lönekontot men just nu känner vi mest att det hade varit skönt att få vara lediga tillsammans. Om han ska ta på sig extrajobb framöver tror jag i alla fall att vi lärt oss att han ska göra bort det direkt semestern börjar och inte lägga extrajobbet mitt i semestern. Men efter jouren imorgonkväll kommer han hem för att vara helt ledig några veckor ytterligare med oss! Det tycker vi om!   


På tal om semester så är det semestergäster här och i antågande. Pappas kusin med sambo är uppe från Gbg-trakten och bor i sin husbil, imorgon kommer min faster och farbror från Härnösand och bor hos mamma och pappa och sen imorgonkväll kommer en kompis och hennes son till oss och gästar baracken. Kanske kommer faster och farbor från Avaträsk också om de hunnit tillfriskna från förkylningarna...

Tror det kan bli en riktigt rolig helg!   

Av Anita - 8 juli 2010 08:10

"Han skämm bort dä" Men inte känns det så dumt ibland :) Mousserande vin har jag lite svårt att finna charmen med men det hör väl till på nåt vis, nån gång kan det väl misslyckas och råka vara riktigt gott också, jag ger inte upp :) Vi fick barnvakt över middagen och det va verkligen skönt att äta middag i tystnaden och lugnet på tu man hand. Sen tänkte vi att han sover ju ändå så det kan han ju göra hemma, naturligtvis började han tjorva efter att han sovit nån timme. Kvällen avslutades med att badda myggbett med alsolsprit, rigga svalkande fläkt och trösta en trött och ledsen liten kille. Men en bit av Amedei's exklusiva handnumrerade choklad hann vi också med innan vi somnade. Den som legat sparad ett tag i väntan på en bra anledning att avnjutas :) Och god, ja det var den verkligen!

 
Ovido - Quiz & Flashcards