Alla inlägg den 1 augusti 2010

Tro

Av Anita - 1 augusti 2010 22:00

   


Inför Vår Herre äro vi alla fattighjon


I min tankevärld betyder det att vi alla är lika värda.

Att vi alla är lika mycket värda oavsett yrke, klass, ekonomiska tillgångar, hudfärg, vägval i livet....etc. Jag tycker det är en skön och fin tanke som passar mig, "inför Vår Herre äro vi alla fattighjon". Utrycket rimmar bra med min farmors ogillande till titlar på gravstenar. Det rimmar också bra med min filosofi. Inför Gud har vi samma värde.


Är det så tro? Vad tror du? 

  

Av Anita - 1 augusti 2010 21:55

  


Denna text gick att finna på ett anslag utanför Frösö kyrka.

Jag fastnade för texten och tyckte den var tankvärd...vad tycker du?

Av Anita - 1 augusti 2010 21:17

Idag var vi lite kulturella och besökte först Frösö kyrka och sedan Sommarhagen innan vi styrde kosan hemöver från Yran-trippen.


Frösö kyrka byggdes i slutet av 1100-talet eller under 1200-talets första år. Planen är i dag densamma med undantag för sakristian, som tillkommit senare. Utanför kyrkan öppnar sig en storslagen utsikt över Storsjöbygden och fjällvärden.


           

Vid Frösö kyrka hittade vi Wilhelm Peterson-Bergers gravplats.

 

Tonsättaren, författaren och kulturpersonligheten Wilhelm Peterson-Berger föddes i Ullånger 1867. Han växte upp i Umeå och Burträsk och tog studentexamen i Umeå. Från födseln var han alltså ångermanlänning men kärleken till Jämtland, dess historia, dess storslagna natur och folk grundlades dock tidigt hos honom och fick stor betydelse såväl för hans liv som för hans tondiktning.
När P-B blev uppbjuden till Jämtland för en fjällvandring, och då för första gången såg det underbara Storsjölandskapet och de blånande Oviksfjällen, föddes i hans hjärta tanken att göra Jämtland till sin hembygd. År 1914 gjorde han, som ett av hans kända pianostycke berättar, sitt ”Intåg i Sommarhagen”. 
Sommarhagen blev Peterson-Bergers hem, fint belägrad vid Frösöns västra sida med milsvid utsikt över skogar, sjöar och fjäll. 

           


Av Anita - 1 augusti 2010 20:12

Vi har nyss landat i soffan efter et besök på Storsjöyran i Östersund. Mamma och pappa har varit barnvakt så vi fick ett helt dygn på tu man hand. Vi åkte igår efter lunch. Första stopp blev på Rosa kiosken i Ström där vi åt varsin mjukglass, jag fick min precis som jag ville med lakritstopping och daimkulor. Sen åkte vi till stan och gick en vända och spankulerade, åt en smörgås från en knäckeria (vilket var en liten matvagn där de sålde knäckebröd med diverse pålägg) och fyllde på chokladförråden på TeloGott.


Sen var det dax att leta sig ut till Frösö Park och checka in på vandrarhemmet, som visade sig vara inrymt i de gamla logementen från F4.

  

Lite uppiffning och sen stadsbuss tillbaka till stan för middag. Det blev skaldjursbuffé med diverse trevliga aiolis och röror samt att dricka en flaska vitt (Cardonnay). Tyvärr hade de slut på vinglas så det blev att dricka vin ur engångsplastglas, men det funkade fint det också. Att få sitta på en uteservering i solen vid Storsjöns strand var inte direkt hlt fel!


Under middagen kunde vi inte undgå att lyssna på tonerna, eller jag skulle nog hellre benämna det skramlet, från Dundertåget. På vägen upp från krogstråket passerade vi nåt hårdrocksband som väl inte heller direkt var "min kopp av kaffe" innan vi landade med en öl lyssnandes på Jennie Abrahamsson. Det var en musikstil vi gillade. Ja, vi gillade det så mycket att det till och med blev lite "efter-spelningen-prat" med donnan i fråga. Ett "vad bra du var"..."säljer du några skivor ikväll"...mottogs glatt och uppskattat av Jennie som snabbt sprang efter en väska med några skivor. En penna hittades i hennes väska och vips hade vi den signerad också. Inte illa!


21.45 på Stora scenen spelade Lars Winnerbäck! Han var så bra! Började akustiskt med några låtar innan bandet körde igång....ja, han är verkligen kanon live!! En hel del allsång till hans bra:iga låtar blev det!

Hittade en recension från spelningen: http://op.se/ettan/yran/recensioner/1.2221127-lars-winnerback-ar-kung

där stod: "För Lars Winnerbäck är kung. Han är bäst. Han är störst." "Finns det någon annan artist som har en så lojal och allsångsbenägen fanskara som Lars Winnerbäck?"

    


Vi slank in på en spelning med Väärt från Gällivare/Malmberget som vi trodde skulle falla oss i smaken men tji tick vi, vi slank ut igen efter att vi hade lyssnat på några låtar.


Presidenttalet kl. 00.00 från Stortorgsscenen hade vi ev. tänkt lyssna på men när folk började vällfärda mot torget en kvart före utsatt tid tänkte vi att det här kan vi inte missa. Det var helt otroligt! Hela Stortorget var FYLLT med människor som stod som packade sillar. Det måste ha befunnit sig tusentals männsikor där för att höra Jämtlands president, Evert Ljusberg, tala till människorna (http://op.se/ettan/yran/recensioner/1.2221178-ewert-stays-in-da-house-) "Jamtland, jamtland, jämt å ständigt!" var ropen som återkommande skallade under talets gång och säkerligen hördes över nejder vida.

  

Avslutningsvis på talet sjöngs Jämtlands nationalsång som allsång:


Så tåga vi tillsamman bort
mellan Jämtlands gröna ängar
bort mellan nyland som prunka
fulla av bröllopsblomsters prakt.

Så skåda vi med gamman hän
över berg i blåa fjärran
hän över sjöar, strömmar, skogar
jämt kring bygder på vakt.

:/: Fagert är landet som blev vår lott och arvedel
så firom dess fägring nu
med sång och stråkars spel.
Tändom ånyo det hopp som våra fäder närt!
För slit och mödor av fröjd och sol
ett mått oss beskärt. :/:

 

Text: W Peterson-Berger
Musik: trad.


eller på Jamska:


Ma går på stigom
åleit oss opp öve backan,
bort milla åkrom opp hitat vållom,
der bjällan pingel skvällt
i jänsmässti.

Ma sir frå höjdom
bort mot åsom,
der kjörsan står milla gålom
bort ditat fjällom vår
der Skuta står,
så gnistrenes vit.

:/: Fejen så sjong ma att JAMTLAND DE E LANNE VÅRT!
I tusen år ha ma hadd'e,
hållé därför hårt.
Ler ta den friheit som fedran ein gång at oss ga!
Hen ske ma lava å minnes allt,
som fedran oss sa. :/:

Text: P-G Norman/ Bo Oscarsson
Melodi: Jämtlandssången (trad)


Yrankvällen avslutades vid 01-snåret med en festis och ett par mini-munkar i magen.

En mycket trevlig och lyckad kväll!

Ovido - Quiz & Flashcards