Alla inlägg under november 2009

Av Anita - 10 november 2009 10:09
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Anita - 9 november 2009 14:09

Här kommer skylten som min syster efterfrågade :) Ett bevis för att Färnäs är en egen by, dit vi kommer att flytta!

Av Anita - 8 november 2009 21:15
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av Anita - 6 november 2009 11:21

I tidskriften AllmänMedicin, 5, 2009, har Lars Jerdén, läkare på Jakobsgårdarnas vårdcentral i Borlänge, reflekterat och diskuterat kring boken "Skapar vården ohälsa" som utkom i våras. Reflektionsartikeln var mycket intressant och belyste bl.a begreppet >sjukdom< som på senare tid vidgats och accelerat. Jerdén påpekar att normala livsprocesser såsom menopaus nu görs till sjukdom och att riskfaktorer som t.ex måttligt högt blodtryck omdefinieras till sjukdom. Detta innebär att tillstånd som statistiskt sett är normala förklaras vara onormala och fler individer definieras som sjuka.

I vårt samhälle har läkare den yttersta definitionsrätten av vad som är en sjukdom och därmed vem som är frisk. Sjukdomar som inte får läkarkårens godkännande har i regel ingen större framtid, ett exempel kan vara elallergi. Istället för att fokusera på sjukdom skulle istället en fokusering kring hälsa - ohälsa vara att föredra. Diskussionerna får då en mer patientcentrerad inriktning och utgår från patientens egen känsla av välbefinnande, patientens eget hälsobegrepp. Det handlar inte minst om att utgå från hälsofaktorer istället för riskfaktorer. Inom primärvården är det viktigt att ha en bred syn på de faktorer som har med hälsa och sjukdom att göra. De sociala faktorernas samband med hälsa och ohälsa bör lyftas fram, det gäller inte minst idag när samhällets budskap ofta är att fokusera på brist på fysisk aktivitet, ohälsosamma matvanor, tobaksbruk och alkoholkonsumtion, utan att sätta dessa levnadsvanor i samband med de sociala miljöer där de skapats. Här krävs det större kunskapsspridning om samspelet mellan social situation, levnadsvanor och hälsa. Inte minst sambandet mellan olika faktorer och sjukdom.


Framför allt tänkte jag när jag läst artikeln att vi måste vara mer lyhörda i vården och lyssna på patientens upplevelse och syn på sitt välbefinnande. Vi får inte vifta bort en patient som upplever sig må väldigt dåligt med att säga att proverna visar inget, du är frisk. Men det är även viktigt att inte sjukförklara en patient som drabbats av "normala livsprocesser" som inte stör dennes dagliga liv. Hjälp dem som känner sig sjuka och låt de patienter som känner sig friska få fortsätta vara friska. Det handlar det om att hjälpa patienter att få (bibehålla) en god livskvalitet!

Av Anita - 6 november 2009 08:45

Vi fick det! Det är huset vi ville hyra som jag pratar om såklart!Skrattande

Ägarna ringde och pratade med M igår em. Så idag ska vi ringa och säga upp lägenheten och på fredag om en vecka planerar vi att träffa hyresvärdarna för att diskutera mer och skriva kontrakt. Troligen kommer vi att flytta in under januari månad.

Nu bara snurrar det i huvudet. I natt vaknade jag vid fyratiden och kunde inte somna om på nästan en timme för att tankarna bara snurrade runt i huvudet om flytt och möblering i huset. Vad måste vi ordna med inför flytten....adressändring, flytt av telefon, flytt eller uppsägning av elen, hur gör man med vatten och avlopp? Ska sånt beställas på nåt vis eller använder man det bara och sedan kommer det en räkning på det? Ja, ni vet, sådana där viktiga frågor som man borde veta liksom.

Mycket jobb blir det med att flytta... men det blir det garanterat värt! Ska nog "fetstila" den meningen och återkomma till den när vi är mitt i flyttkaoset Glad.

Genast fick vi en sak till att fira i helgen!

Yes! Snart bor vi i hus!

Av Anita - 5 november 2009 14:50

Citat ur läkartidningen 2009;302:1896-902. Anders Hansen, läkare, frilansjournalist. anders.hansen@sciencecap.se


"Hur skiljer sig H1N1-influensa från »vanlig« säsongsinfluensa? Klart är att en proportionellt högre andel unga drabbas av H1N1-influensa jämfört med vanlig säsongsinfluensa. Dödsfall inträffar i alla åldersgrupper men mortaliteten är högst i gruppen över 50 år, till skillnad mot vad som ibland har hävdats. Att infektionen i de flesta fall har ett relativt lindrigt förlopp är en annan felaktig uppfattning. Tvärtom visar studien att många smittade blev svårt sjuka, och så många som var tredje krävde intensivvård. Författarna konstaterar sammantaget att läkare måste ta H1N1-influensa på stort allvar och direkt misstänka infektionen när patienter söker för influensasymtom. Särskilt gäller detta patienter över 50 års ålder som har riskfaktorer såsom kronisk lung- eller hjärt–kärlsjukdom samt gravida."


Av Anita - 5 november 2009 14:03

Idag har vi haft en riktigt bra dag hittills! Marcus har varit ledig på fm så vi har fått umgås hela familjen. Så roligt! Först lyckades vi få sovmorgon. Frans vaknade inte förrän kl. 8.45 Så föräldrarna hann både vakna av sig själva, ligga och dra sig i sängen och till och med ta en snabbdusch innan Frans ropade på förstärkning. Otroligt lyxigt! Lite frukost i magen på oss alla och sedan körde vi till skogs så Eros fick springa av sig en kort vända. Lite snö låg kvar på marken efter gårdagskvällens puder. 


   

Sedan åkte vi ner på Mora en vända för att titta på, den för dagen nyöppnade, barninredningsbutiken Toddler. De söta trollen på bild gick runt och delade ut reklam för affären. De var sååå söta med sina krulliga hår, fäkniga ansikten och långa flätade svansar.

Efter en salami-brie-macka köpt från Kaffestugan åkte Marcus till jobbet, Frans somnade efter den goda lunchen med korvstroganoff och ris och jag har passat på att laga lite fiskportioner som vi kan frysa in som matlådor åt Frans.

Ute snöar det nu stora flingor som lägger på marken. Det är så mysigt! Frågan är väl bara hur länge det kommer att få ligga kvar eftersom det är 0,4 grader varmt ute nu.


Av Anita - 5 november 2009 13:57

I helgen träffade vi min ena faster. Hon erbjöd sig att sticka sockar till Frans så snart han behöver. Eftersom hans yllesockar börjar bli lite små så nappade vi såklart på erbjudandet och redan igår hade vi ett brev i postlådan! Snabbt som attans provade vi dem och de passade perfekt! Så fina! Frans tyckte verkligen om dem för han ville inte ta av sig dem sedan Glad. Vi säger stort tack till stickmaskinen! Skrattande


  

Ovido - Quiz & Flashcards